Cooperativa SITA NATURAL

Zona Carpaților de curbură este una predominant montană, cu pajisti întinse, unde se mai practică înca agricultura tradițională. În aceasta regiune, activitatea principala este creșterea animalelor, ponderea cea mai mare având-o creșterea bovinelor și ovinelor, în microferme și gospodăriile localnicilor.

Creșterea animalelor se face înca în manieră tradițională, fără a se folosi furaje moderne.  Pajiștile nu sunt tratate chimic, cea mai mare parte a lor fiind fertilizate cu îngrășământ natural. Laptele și carnea rezultate de la animalele crescute aici, pe pajiștile certificate ecologic, sunt procesate de către producătorii locali de lactate și produse din carne, în unități care respectă normele europene de siguranță, oferindu-le românilor produse de cea mai bună calitate… din inima muntelui!

Membrii cooperativei sunt reprezentații, în cea mai mare parte, gospodăriilor din această zonă, fiecare familie contribuind la bunăstarea generală a comunității. Rațiunea de a fi a acestei cooperative este dată de ajutorul necondiționat, pe care cei care au condus sau conduc cooperativa, găsesc cele mai bune modalități pentru a ajuta fiecare familie să aibă un trai mai bun, să valorifice  potențialul natural al zonei, să încurajeze continuarea tradițiilor de generații ale crescătorilor de animale și ale producătorilor de produse locale, oferind astfel celor de la oraș produse … mai bune, mai sănătoase, mai gustoase

Cooperativa SITA NATURAL

Suntem peste 200 de familii de fermieri care dorim să transmitem copiilor noștri și românilor, dragostea pentru gustul și savoarea produselor noastre.  Prin fiecare produs local fiecare dintre dumneavoastră poate trăi experiența produselor cu gust și savoare… așa cum erau ele odinioară.

Cooperativa agricolă „Sita Natural” s-a înființat în anul 2009 și are ca fondatori  pe cei aproximativ 240 de fermieri membri ai Asociației crescătorilor de bovine și a producătorilor de lapte din Sita Buzăului.

La nivelul Cooperativei agricole „Sita Natural” sunt înregistrate: 1050 de vaci, 3200 de oi, 1100 de porci, 106 capre și 80 de cai, toate animalele dispunând de o suprafață de aproximativ 3114 ha de pășune, din care 1214 ha este certificată pentru agricultura ecologică, restul de aproximativ 1900 de ha fiind în conversie pentru agricultura organică.

Păstrarea cadrului natural

Deși în zonele rurale, activitatea economică principală este deseori agricultura, aceste regiuni devin din ce în ce mai atractive pentru ca oamenii să trăiască, să muncească și să viziteze. Menținerea unui echilibru între protejarea, conservarea și reamenajarea valorilor de patrimoniu ale peisajului rural reprezintă premisa realizării regenerării rurale a localităților Întorsura Buzăului. Barcani și Sita Buzăului.

Producția de produse alimentare sănătoase

Mâncarea, băuturile și gastronomia durabilă întruchipează practicile agricole, peisajul, istoria și tradițiile locale, simbolizând moștenirea culturală a unui teritoriu.  Mâncarea servește ca o legătură puternică între natură și societatea umană care reunește pământul, moștenirea tradițiilor și oamenii. Produsele locale reprezintă un prilej pentru a împărtăși povești, a lega prietenii între oameni și a construi comunități. Accentuarea unui peisaj cu experiențe comestibile creează un „gust al locului” autentic.

Păstrarea valorilor culturale

Redescoperirea patrimoniului cultural și natural local - festivalurile, obiectivele de patrimoniu, mânăstirile -reprezentă o oportunitate mare pentru zona Carpaților de curbură, mai puțin explorată, astfel încât aceste comunități să-și obțină recunoașterea culturală pe care o merită.

Regenerarea comunităților și întoarcerea acasă a celor plecați la oraș

Patrimoniul cultural și natural poate funcționa ca un canal inestimabil pentru a asigura o includere reală și de durată a noilor veniți în comunitățile locale.  Tradițiile, graiul, arta, meșteșugul și meseriile locale sau practicile gastronomice, stimulează procesul de integrare care permite regenerarea acestor comunități și punerea lor în valoare.

Dezvoltarea comunității prin păstrarea și modernizarea tradițiilor

Schimbările climatice și dezastrele naturale, criza economică și financiară și amenințările sociale sunt riscuri actuale care pot afecta comunitățile rurale.  Prin îmbunătățirea rolului patrimoniului cultural și natural, comunitățile locale pot fi mai rezistente la aceste schimbări. În același timp, acest lucru permite dezvoltarea economică sustenabilă, comunitatea și administrația laolaltă putând stimula această dezvoltare, oferindu-i un sens, asigurând crearea de locuri de muncă și un acces mai bun la sănătate și educație pentru cei care trăiesc și muncesc în zona Carpaților de curbură.