Stupina Hosu
Hosu Viorel a început albinăritul în 1975, cumpărând primii săi patru stupi…
Până prin 1982, a „furat” meserie atât de la tatăl său, cât mai ales de la apicultorii mai experimentați din zonă și an de an, a crescut numărul familiilor, transformând această pasiune, într-o afacere mică, de familie.
De tot ceea ce are nevoie pentru această pasiune face cu mâna sa, cu truda sa, considerând că pentru a avea o miere deosebită trebuie să respecți „tehnologia” transmisă din generație în generație, de mii de ani, reușind astfel să ofere albinelor cadrul natural pentru a obține miere de o mare calitate.
Fiind o zonă retrasă de lume, un areal de mii de hectare care respectă principiile agriculturii ecologice și în microclimatul Carpaților de curbură, mierea obținută reușește sa „captureze” bogăția florei spontane și să o ofere papilelor gustative ale celor care doresc să savureze roadele stupinei … din inima muntelui!
“Când lucrez la stupi, simt – încă din copilărie – o atracție și o plăcere deosebită, care mă face să uit de toate necazurile și greutățile vieții de la polul frigului.
Aici, la Sita Buzăului, în Carpații de curbură, este greu să faci miere, dar nu imposibil, atâta vreme cât ești devotat albinelor.
Prin munca mea, încerc să contribui și eu la revigorarea tradițiilor și la sănătatea oamenilor, mierea fiind mai mult decât un aliment, fiind un leac natural pentru multe boli. O știu de la clienții mei fideli, cei care prin faptul că achiziționează produsele mele, îmi asigură și resursa financiară de care am nevoie pentru a mă dezvolta…
Observând de zeci de ani aceste minunate făpturi, albinele, mi-am dat seama că dacă România ar învăța de la albine modul de organizare, ar fi mai tare ca Germania, iar românii … mai sănătoși!” Hosu Viorel