Despre Întorsura Buzăului

Izvorând de pe clina ardeleană a Ciucașului și Tătarului Mare, râul Buzău, într-o curgere lină  spre nord,  face un cot de aproape 180 de grade, indreptându-se spre sud. Acest fenomen de intoarcere atât de izbitor  a dat  numele uneia dintre cele mai interesante localități ca formă și evoluție din țara noastră, Întorsura Buzăului. Această zonă, unică prin caracterul ei, acoperită cu păduri de foioase și conifere, dar și de pajiști de o cromatică deosebită, a fost multă vreme un loc de popas pentru negustorii care treceau prin pasul Buzău din sau înspre Muntenia si Transilvania. Astăzi este cunoscută pentru tradițiile și obiceiurile strămoșești, acestea fiind păstrate vii prin festivaluri, șezătoare și baluri specifice evenimentelor calendaristice străvechi.

Aflată la o altitudine de 720-760 m această zonă are un climat cu totul special, find cunoscută drept „Mica Siberie” sau „Polul frigului” datorită iernilor deosebit de reci. Prin această caracteristică termică, zona și-a impus anumiți crescători de animale care, din generație în generație, perfecționează și modernizează rețetele familiei, dând un parfum specific produselor. Acest specific al produselor din carne, lapte și miere nu se datorează unor proceduri complicate, ci datorită savorii gustului produselor venite din inima muntelui.

Dar aici nu este vorba doar de frumusețea unui peisaj, despre frumusețea locurilor, ci este vorba și despre frumusețea comunităților și a oamenilor din acestă zonă…din inima muntelui.